Türkiye gibi doğal afet risklerinin yüksek olduğu bir ülkede vatandaşlar, afetlere karşı alabileceği önlemlerin kapsamlarını merak eder. Bu anlamda mal güvenliğini korumak isteyenler, evlerini ve arabalarını güvence altına almak için sigorta hizmetlerinden yararlanırlar. Ancak, farklı türde sigortaların hangi kapsamlarda güvence sağladığı bir merak konusudur. Bir deprem ülkesi olarak Türkiye’de zorunlu deprem sigortası uygulaması vardır. Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve belirli prosedürlerin yerine getirilip afet sonrasında tazminat ödenmesi için zaruri olan zorunlu deprem sigortası ülkemizdeki en yaygın poliçe türüdür.
Doğal afet sigortası, DASK tarafından yürütülen deprem sigortası olarak her konut için zorunlu olan ve doğal afetlere bağlı olarak oluşan maddi hasarların telafisini kolaylaştıran poliçeye verilen addır. DASK poliçesi, bir deprem bölgesi olan ülkemizdeki konutların deprem durumunda hemen her bölgesini güvence altına alır. Poliçesi güncel olmayan konutların alınıp satılması veya kiraya verilmesi söz konusu değildir. Yine bununla birlikte poliçe sahibi olmayan bir konutun üzerinde yasal işlemlerin pek çoğu yapılamaz. Bir örnek vermek gerekirse, bir konutun su, elektrik, doğalgaz gibi hizmetlere yönelik aboneliklerinin sağlanması için DASK tarafından yürütülen doğal afet sigortasından yararlanması zorunludur. Doğal afet sigortası için uygulanan poliçenin süresi bir yıllık olarak belirlenir. Poliçenin güncelliğini koruması ve doğal afet durumunda tazminat hakkını sağlaması için süresi dolmadan yenilenmesinde yarar vardır.
Doğal afetlerden doğan hasarlar sonrasında söz konusu olduğunda poliçe sahibine, sözleşmede belirtilen ölçülerde nakit olarak tazminat ödenir. Sigorta kapsamında bir bina tamamen ya da kısmen zarar görürse doğrudan teminat altında sayılır. İşte doğal afet sigortası için poliçe kapsamına dahil olan bina bölümleri:
Doğal afet sigortası, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanununa uygun olarak tanımlanan bütün binaları güvence altına alabilir:
Bu maddelerdeki koşullara uymakla birlikte kat irtifakı olan binalar, tapu tahsisi yapılmamış olan kooperatif evleri ve tapu kaydında cins tashihi henüz yapılmamış “arsa vs.” olarak vasıflandırılan binalar da DASK poliçesinden yararlanabilir.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre her araç sahibi için zorunlu olan trafik sigortası, trafik seyri içerisinde gerçekleşen durumlarda poliçe sahibinin karşısındaki kişinin haklarını güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortası, genel olarak kaza gibi trafik içi durumlarda geçerlidir ve aracın başka bir olay dahilinde hasar görmesine yönelik bir tazminat durumu söz konusu değildir. Eğer bir araç sahibiyseniz ve arabanızı doğal afetlere deprem, sel, yangın, çığ, hırsızlık ve kasten zarar verme gibi olaylara karşı güvence altına almak istiyorsanız trafik sigortası bunun için yeterli değildir. Araç sahipleri, her koşulda araçlarını güvence altına almak ve zarar durumunda tazminat hakkı elde etmek için farklı teminat ve poliçe olanaklarıyla sunulan kasko hizmetlerinden yararlanabilirler. Kasko poliçeleri, teminat kapsamının yanı sıra aracın yaşına göre değişiklik gösterebilir. Belli bir yaşın üzerindeki araçlara ise kasko poliçesi uygulanmaz. Kasko konusunda detaylı bilgi için özel sigorta şirketlerinden destek almak mümkündür.